Sådan vasker du dit hjemmestrik
Er du i tvivl om, hvordan du skal vaske dit hjemmestrik? Så følg vores råd og vejledning og følg vores vaskeguide til, hvordan du vasker dit hjemmestrik.
Det er en rigtig god idé at tage vare på din strik. Du har brugt både tid og kræfter og selvfølgelig også lagt fornøjelse i at strikke.
Hvorfor skal strik vaskes inden brug?
Når du har strikket din strik færdig, anbefaler vi, at du vasker det efter forskrifterne på den anvendte garnkvalitet. Først og fremmest vil du i flere tilfælde vaske spindeolie ud af garnet. Det gør, at strikken puffer mere op og føles blødere. Samtidig vil maskerne falde på plads og evt. ujævnheder vil blive mindre synlige eller forsvinde helt.
Sådan vasker du din strik
Hvordan du vasker din strik, afhænger meget af dig – og ikke mindst din vaskemaskine. Når du vasker uld, er det vigtigt, at du ikke vasker det i for varmt vand (ikke over 30oC).
Når du vasker i hånden, er det vigtigt, at du behandler strikken blidt. Når du har vasket strikken, så må du ikke vride vandet ud. Du kan lægge strikken ind i et håndklæde og presse vandet blidt ud. Du kan evt. centrifugere strikken ved lave omdrejninger i vaskemaskinen for at få så meget vand ud af strikken som muligt.
Hvis du kender din vaskemaskine og har tillid til den, kan du også vaske din strik på uldvaskeprogram. Uanset om du vasker i hånden eller i vaskemaskine, anbefaler vi, at du bruger en uldsæbe eller mild hårshampoo.
Uld må ikke vaskes for tit. Luft strikken og gerne, når vejret er lidt fugtigt. Fibrene i ulden rejser sig igen, og du bevarer også det naturlige lanolinindhold i ulden.
Sådan tørrer du din strik
Når du har vasket strikken, skal den liggetørre. Brug gerne tid på at rette strikken til og skabe symmetri samt sørge for at strikken får de rette mål. Det er en del af et godt resultat. I nogle tilfælde kan det være en god idé at spænde strikken op på skummåtter. Specielt ved strik med hulmønster kan man få fremhævet det smukke hulmønster og få “rettet” strikken ud. Man kan købe skummåtter forskellige steder, men vi kan anbefale gulvfliser, som man bruger til camping. Eller det kan være børnenes aflagte legeskummåtter.
Overskudsfarve i Garn
I nogle af de mørke farver vil du kunne opleve, at der er overskudsfarve i garnet. Dette bliver i de fleste tilfælde vasket ud ved første vask.
- Der kan fra tid til anden forekomme lidt afsmitning på fingre, når man strikker. Dette fordi man ikke længere bruge de samme ”kemikalier – ikke klimavenlige” bindemidler, som man gjorde tidligere.
- Når farver smitter af i vask og mørke farver ”bløder” på lysere farver, er der 2 ting man kan gøre for at mindske det. Råd 1 er eddike i første vask/skylning, men lige så vigtigt, at man gør det i rigeligt vand. Lader man bare ponchoen/blusen ligge i vasken med lidt vand, så kan det mørke vand måske smitte lidt af på lysere farver. Gjorde man det i en vaskebalje og skiftede vandet nogle gange, er afsmitning mindre sandsynlig.
- For at undgå at farverne smitter af på hinanden ved vask, er det en mulighed at vaske garnnøglerne, inden du strikker. Se videoen her for hvordan.