FRAGT FRA 49,-
LEVERING 1-4 HVERDAGE
GRATIS FRAGT PÅ KØB OVER 499,-
365 DAGES RETURRET

Vi er vilde med uld, og produkter lavet af uld. Derfor indeholder flere af vores garnkvaliteter uld.Supersoft garn er 100% ren ny uld, hvorimod Coast garnet kun indeholder 55% lammeuld, da den er blandet med bomuld. Vores Alpaka garn er 100% alpakauld. Superkid mohair garn indeholder både superkid mohair uld og “almindelig” uld.

Der er forskel på uld

Uldgarn findes i forskellige kvaliteter og tykkelser. Uldens blødhed afhænger af fårets race og levevilkår. Men uldens blødhed afhænger også af, hvor ulden sidder på dyret.

Når ulden er klippet af et levende dyr, kaldes det ren ny uld. Hvis ulden stammer fra et slagtet dyr og tages fra skindet, så kaldes det skinduld eller kalkuld. Man kan også spinde uld af uldtekstiler ved at opkradse uldtekstilerne og herefter spinde uldgarn. Dette kaldes kradsuld. Betegnelsen lammeuld er den først uld, som klippes af et får. Dette uld er den blødeste uld, som nogensinde bliver klippet af fåret.

Uld bliver til garn

Før ulden kan blive til uldgarn, skal den igennem en sortering. Ulden sorteres efter, hvor på fåret det er fra. Der sorteres selvfølgelig “fremmedlegemer” såsom halm samt stride uldhår fra. Ulden bliver hefter kartet, før den kan spindes til uldgarn. I spindeprocessen bestemmes uldgarnets tykkelse, også kaldet løbelængde. Man kan også sno flere uldtråde sammen og hermed øge uldgarnet tykkelse.

Hvis et uldgarn er 1-trådet, skal man være opmærksom på ikke at strikke rundt på rundpind, da det færdigstrikkede emne kan sno sig.  Hvis et uldgarn derimod er snoet af 2 tråde, opvejes drejet.

Lanolin i uldgarn

Fåret bruger uldens egenskaber til at overleve i naturen. Bl.a. dannes der i fårets hudkirtler lanolin. Det betyder, at når ulden vokser ud, indsmøres ulden i lanolin. Det virker som et “vokslag”, der betskytter ulden mod at udtørre. Men det hjælper også fåret med at holde sig tørt. Jo mere lanolin ulden indeholder, jo bedre kan det sky vand. Når man mærker på det, virker det lidt fedtet. Lanolinindholdet afhænger også af fårets race, samt hvilken natur det lever i. Lanolin har mange fordele, men desværre er der nogle, som er allergisk overfor lanolin og derfor ikke kan bruge uld. De kan alternativt vælge alpakauld, som ikke indeholder lanolin.
Lanolin vaskes langsomt ud af dit uldstrik og derfor anbefales det, at man ikke vasker sit uldstrik for meget. Det kan i mange tilfælde blot luftes og gerne i fugtigt eller frost vejr. Der findes dog sæbeprodukter, som indeholder lanolin, så man kan tilføre lanolin til uldstrikken igen.
Læs mere om vask af uldstrik her.

Hvorfor skal jeg strikke af uld?

Der er rigtig mange gode grunde til at vælge uld:

– uld er naturens eget temperaturregulerende materiale. Så ulden kan både varme og køle dig.

– uld holder kroppens temperatur stabil. Ulden kan absorbere og transportere kroppens sved og gøre, at man føler sig tør.

– uld kan optage ca. 35% fugt uden at virke våd og vil stadig føles varm.

– uld er isolerende, da det består af hule fibre.

– uld kan bruges året rundt pga. af de ovennævnte egenskaber. Uld kan nemlig både varme og køle.

– ikke alt uld kradser. Der findes selvfølgelig uld, som kradser. Men der findes mange bløde uldgarner, nogle kan føles så blødt som silke.

Filtning og valkning af uld

Uld kan også filtes. Det gøres ved, at man påvirker de små lag i uldens fibre. Ulden lægges op i lag, hvor man først lægger ulden på det ene led. Dernæst lægger man ulden på det andet led. Herefter gør man ulden våd med varmt sæbevand. Når man begynder at bearbejde ulden ved at gnubbe på den, så begynder de små uldfibre at “kravle” ind i hinanden. I begyndelsen gnubber man blidt og jo mere ulden er filtet sammen, jo hårdere kan man gnubbe. Ulden kan også filtes sammen med en metervare, som f.eks. kunne være gaze eller silke. Denne filteteknik kalde nunofilt.

Du kan også filte et emne, som er strikket i uldgarn. Denne teknik kaldes valkning. Valkning foregår nemmest i vaskemaskinen. Det uldne emne vaskes ved for høje grader sammen med nogle tennisbolde, som kan være med til at bearbejde uldstrikken. Hvor meget et strikket uldemne krymper ved valkning afhænger af flere parametre. Vaskemaskiner vasker forskelligt, selvom de sættes på samme temperaturer. Du har måske oplevet, at én af dine uldsweatere er blevet vasket ved for høje grader og er krympet. Det er rigtig ærgerligt, hvis du har brugt lækkert uldgarn og masser af tid på at strikke.

Hvis et uldgarn er superwash behandlet, er uldgarnet behandlet således, at det ikke krymper. Superwash er en kemisk behandling af ulden, hvor man fjerner uldens skæl og efterfølgende betrækker ulden med en tynd plastfilm. Mange af uldens gode egenskaber forsvinder, og ulden kan ikke længere betegnes, som et naturprodukt. En anden betegnelse for superwash uld er merceriseret uld. Det er vigtigt at sige, at superwash uld er ikke skadeligt for slutbrugeren, men det er selvfølgelig en smagssag, om man kan lide dette, eller om man vil fravælge superwash uld.